Meer sympathie voor dieren dan voor daklozen

Een recente psychologische studie toont aan dat mensen zich makkelijker kunnen inleven in een bepaalde situatie van dieren dan voor een dakloze medemens of een drugsverslaafde.

Het betreft een studie van de Duke University in North Carolina en de Princeton University in New Jersey.

Voor mensen die we lager inschatten dan onszelf, hebben we veel minder sympathie. We zijn zelfs in staat om ze te ontmenselijken en te vergeten dat ook deze mensen gevoelens kunnen hebben. Er werd aan honderd studenten gevraagd om een reactie te geven op een aantal foto’s die ze te zien kregen. Zo verkreeg men het volgende: een brandweerman wekte trots op, een gehandicapte vrouw kreeg dan weer medelijden van de studenten. Foto’s van dakloze mensen of een mannelijke drugsverslaafde gaven zelfs gevoelens van verafschuwing weer.

Vervolgens werd de studenten gevraagd om zich in te leven in een dag uit het leven van een bepaalde persoon. Ze werden bijgevolg aangesloten aan een MRI-scanner en kregen ook de foto’s opnieuw te zien. Het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor sociale interactie werd al snel uitgeschakeld bij het zien van beelden van daklozen of junkies. Dit is toch wel een merkwaardige studie, niet?

Lees meer artikelen over Diversen.

Relevante artikelen

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste!

Laat een reactie achter...

Wil je reageren op dit artikel laat dan iets achter in het formulier hieronder: