Winst en verlies op de beurs

Dagelijks gooien ze met percenten op de beurs. Aandelen stijgen en zakken en het lijkt of iedereen snel massa’s winst of verlies maakt.

Wanneer op een dag Dexia of Fortis 20% naar beneden duikelen, komt er de dag nadien al vlug een ander persbericht dat deze aandelen fors herstellen en terug 10% stijgen. Maar is dat dan eigenlijk wel zo?

Even rekenen:
Je hebt een aandeel die je 1000 euro kost. Door omstandigheden zakt het aandeel met 20% waardoor je dus op het einde van de dag 800 euro over houdt.

De dag erna is er een “herstel” van 10%. Je zou dus denken dat je verlies van de dag ervoor al voor de helft weer weggewerkt is maar niets is minder waar. Immers 10% winst op 800 euro is maar 80 euro en dus is de stand van de koers dus 880 euro. (Je hebt dus geen 10% verlies, maar nog steeds 12% verlies)

Wanneer een aandeel dag na dag zakt zoals Fortis of Dexia tot standen van 80% verlies en meer, dan wordt het nog meer om van te duizelen.

Als Fortis 90% lager staat dan enkele maanden geleden dan moet het maar liefst meer dan 1000% stijgen om weer op het zelfde niveau te komen. Zij die dus gekocht hebben op het hoogste punt rekenen dus nu op een wonder.

Gelukkig dat je spaarboek dan 4% opbrengt, na 250 jaar ben je er ongeveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *