Wat zijn een Steuernummer en Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (Ust idNr.)?

Als u uw bedrijf registreert bij de Duitse of Oostenrijkse Kamer van  Koophandel, krijgt u een Steuernummer. Het Ust idNr. is de Duitse variant van het Belgische btw-nummer. U krijgt dit nummer als uw bedrijf btw moet betalen aan de Duitse of Oostenrijkse belastingsdienst.

Deze 2 begrippen duiden dus 2 verschillende soorten belastingen aan die een onderneming moet betalen. Maar het kan zijn dat het Steuernummer hetzelfde is als uw Ist-idNr. Dit hangt af van verschillende factoren. Welke zaken doet uw bedrijf, wat is de rechtsvorm van uw bedrijf, vervoert u naar het buitenland …

Doet u als Belgische onderneming zaken met Duitse of Oostenrijke bedrijven? Dan hoeft u hen in geen btw aan te rekenen omdat deze landen tot de EU behoren. Hou hiermee rekening bij het invullen van uw belastingsaangifte. Wilt u controleren of u te maken heeft met een geldig Ust idNr? Dat kan gratis op ust-id-prufen.

2 Reacties op “Wat zijn een Steuernummer en Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (Ust idNr.)?”

  1. De tekst is volledig incorrect. De Duitse wet kent een Steuernummer hebt (13 cijfers) sinds 2005. Dit nummer is afhankelijk van woonplaats, gehuwd/ongehuwd, belastingkantoor, etc. en kan dus wisselen. Het wordt toegekend door het belastingkantoor in de regio.

    Daarnaast is er sinds 2008 een SteuerID nummer voor natuurlijke personen. Dit is een permanent nummer vergelijkbaar met het BSN nummer in NL en kent 11 cijfers. Elke Duitse burger heeft een SteuerID. Dit nummer gaat op termijn het Steuernummer vervangen en wordt toegekend door de landelijke belastingdienst.

    Tot slot kent Duitsland het Umsatzsteueridentificationsnummer (Ust-Id). Dit geldt voor rechtspersonen en is het Duitse BTW nummer. Het format is DE123456789.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *