Belastingen zelfstandige

Iedereen die in Belgie woont, zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, is verplicht jaarlijks een aangifte te doen van zijn inkomen.

Je hebt als zelfstandige drie mogelijkheden:
– Personenbelasting op het werkelijk inkomen
– Forfaitaire regeling (Deze is slechts mogelijk in een beperkt aantal sectoren. In dit geval heeft jouw beroepsorganisatie de brutowinst voor bedrijven in jouw sector vastgelegd in samenspraak met de belastingsdiensten. )(bv. bakker, landbouwer, slager, … ) ~
– Vennootschapsbelasting

Eenmanszaken en vennootschappen kunnen voorafbetalingen (ten laatste voor 10/04, 10/07, 10/10, en 20/12) doen aan de diensten van de directe belastingen. Indien ze dit niet doen moeten ze vermeerderingsintresten betalen.

Indien men als jonge (- 35 jaar) zelfstandige start, ben je de eerste drie jaar vrijgesteld van vermeerderingsintresten.

De te betalen belasting wordt nog beïnvloed door de bedrijfslasten. Zowel bij eenmanszaken als bij vennootschappen mogen de meeste kosten die verband houden met de bedrijfsactiviteit (bv. huur, reclame, afschrijvingen, huisvestingskosten, enz.) afgetrokken worden van het belastbaar inkomen.
– Behalve voor: autokosten (75 %)
– Restaurantkosten (50 %)
– Relatiegeschenken (50 %)

De tarieven van de basisbelasting bedragen

– Personenbelasting: belastingsschijven volgens het inkomen
– Forfaitaire belasting idem als personenbelasting
– Vennootschapsbelasting: belastingsschijven al naargelang de belastbare winst.

Naargelang de vestigingsplaats en de soort zelfstandige activiteit kan ook nog belasting geheven worden door de gemeente en de provincie. Tevens bestaan er ook nog douanerechten (accijnzen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *