Voeding

De soorten vitaminen en hun eigenschappen

Retinol (A): nodig voor het functioneren van de ogen, slijmvliezen en huid alsook voor de ontwikkeling van botten en tanden. Thiamine (B1): een onmisbaar co-enzym dat nodig is voor allerlei stofwisselingsprocessen en dus ook voor de productie van energie. Riboflavine: nodig voor de ademhaling van de cellen en de verwerking van koolhydraten, vetten en eiwitten […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

Vitaminen en mineralen

Vaak vraagt men zich af of men zijn vitaminen en mineralen uit de voeding of uit supplementen moet halen. Het antwoord daarop luidt: uit allebei. Het is natuurlijk ideaal en optimaal – en ongetwijfeld het meest natuurlijk – je vitaminen en mineralen binnen te krijgen met je gewone dagelijkse eten. Door de luchtvervuiling echter zitten […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

Voedingsvezels

Hoewel de voedingswaarde van de vezels miniem is hebben we ze toch hard nodig om de spijsvertering te reguleren en het voorkomen van ingewandstoornissen. De vijf belangrijkste stoffen waaruit vezels scheikundig gesproken bestaan zijn: Cellulose: aanwezig in zemelen, granen en wortels. Hemicellulose: aanwezig in aubergines, radijsjes en granen. Pectinen: vooral aanwezig in fruit. Gomstoffen: aanwezig […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

Eiwit: bouwsteen van de spieren

Eiwitten zijn nog steeds het belangrijkste ingrediënt van de voeding. Spierweefsel is tenslotte opgebouwd uit eiwitten. Er is dan ook een grote overeenkomst in samenstelling tussen het wit van een ei en de groep stoffen die we eiwitten of ook proteïnen noemen. We vinden eiwitten in plantaardige of dierlijke voedingsstoffen en in elke cel van […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

Whisky

Om deze graanalcohol te bereiden kan elke graansoort in aanmerking komen. Soorten volgens land van herkomst. Schotse whisky -Moutwhisky “malt” -Single graan whisky -Blended Scotch Whisky Ierse whisky Deze is bekend voor de bereiding van Irish Coffee, minimum 5 jaar vat. Amerikaanse whisky Er zijn twee methoden mogelijk: De “sweet mash”: pletten van maïs, rogge […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

Brandewijn van vruchten

Hieronder verstaan we witte brandewijnen, uit destillatie vooral afkomstig van Elzas en Lotharingen, na gisting van steenvruchten (kersen, mirabellen en pruimen), pitvruchten (peren) of van wilde bessen (moerbeziën, braambessen). Om het kleuren rijpen ze in houten vaten van beuke- of essehout. Hoe op te dienen? Deze brandewijnen moeten zeer koel, zelfs ijskoud geserveerd worden in […]

Ontdek meer artikels over Voeding.

« Meer artikelen

Meer artikelen »