De verschillende soorten kaas

Volgens de bereidingswijze

1. verse kaas
Hiertoe rekent men kazen die niet of nauwelijks gerijpt zijn en waarbij er geen korst is gevormd. bv. Boursin, Kwark

2. zachte kaas
De meeste Belgische kazen zijn zachte kazen. Het zijn kazen die aan de oppervlakte rijpen. Aan de oppervlakte worden ze bespoten met een schimmelsoort, die voor het rijpingsproces zorgen. Naargelang de korst achteraf behandeld is of niet, spreekt men van een ongewassen of een gewassen korst. bv. Brie, Camembert

3. harde kaas
Deze zeer uitgebreide groep bevat verhitte en geperste kazen met of zonder natuurlijke korst. Naargelang de temperatuur van verhitting spreekt men van:
– ongebakken: wrongel opgewarmd tot ± 40° C. o.a. Gouda, Chedda
– gebakken korst: wrongel opgewarmd tot ± 80° C o.a. Emmentaler, Gruyère

4. smeltkaas
Meestal gaat men uit van gerijpte kaas met harde zuivel. Deze harde kazen worden gemalen, geplet en gesmolten door ze op te warmen. Tijdens dit opwarmen worden smeltzouten en water toegevoegd, eventueel ook andere smaakcombinaties, zoals groenten, fruit, kruiden, ham, salami. Smeltkaas wordt op de markt gebracht onder de vorm van blokjes, plakken en kubusjes, …

Indeling naar de samenstelling

– volvette kaas: gemaakt met volle melk (45% vet)
– roomkaas: gemaakt met volle melk en toevoeging in room (65% vet)
– halfvette kaas: gemaakt uit halfontroomde melk (30 à 40% vet)
– magere kaas: gemaakt uit karnemelk of taptemelk (minder dan 20% vet)
– dieetkaas: kaas zonder zouttoevoeging

Volgens de ouderdom

– jonge kaas: 4 à 6 weken
– jong belegen: 2 à 4 maanden
– belegen: 4 à 6 maanden
– extra belegen: 6 à 8 maanden
– oud: 1 jaar

Volgens de verteerbaarheid

– verse kazen: goed verteerbaar
– gegiste kazen: minder goed verteerbaar naarmate het vetgehalte groter wordt
– oude kazen: verteren beter dan jonge kazen omdat door rijping reeds een gedeelte van het vet is afgebroken.

Volgens het vetgehalte

Het vetgehalte wordt uitgedrukt in het percentage dat voorkomt in de droge stof. Het vetgehalte wordt normaal niet berekend op het totale
gewicht omdat dit cijfer steeds verandert, daar de kaas tijdens het bewaren vocht verliest.

Lees meer artikelen over Voeding.

Relevante artikelen

3 reacties

Lees de reacties die anderen geschreven hebben of:

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Reactie gegeven door:
Fons Dehouwer

Interessente informatie over kaas.

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Reactie gegeven door:
hansy

hallo,

Ik gebruik regelmatig botermelkkaas, deze is heel lekker, maar ik kan helaas nergens vinden wat hiervan de samenstelling is.
De verkoopster waar ik hem koop zegt mij dat het de magerste kaas is die er bestaat, maar klopt dit.
kan iemand mij vertellen hoe de samenstelling daarvan is en is deze geschikt voor een dieet?
Alvast bedankt voor de reacties.
Mvgr,
Hansy

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Reactie gegeven door:
marlies snellen

Graag zou ik willen weten of er ook lactose vrije kazen zijn?
en in een artikel van libelle heb ik gelezen dat nederlandse harde kazen
geen lactose zit. Klopt dit?

Laat een reactie achter...

Wil je reageren op dit artikel laat dan iets achter in het formulier hieronder: